woensdag 26 juni 2019

K2 en K3 aan de slag in de Velt-tuin

Sinds enkele jaren werken we nauw samen met Velt. Wat begon met een aantal bezoekjes aan de ecologische samentuin Zellik - waar we mochten proeven, ruiken, kijken en genieten - groeide uit tot een mooi moestuinproject op maat van onze kleuters van de tweede en derde kleuterklassen. Elke klas heeft zijn eigen perceeltje. We werken met wisselteelt om onze plantjes gezond te houden. In een unieke omgeving, ervaren de kleuters de seizoenen en de invloed van het weer op de mensen, de dieren en de planten.

Tijdens de maand maart beginnen de tweede kleuterklassen met het poten van aardappelen en het zaaien van erwten en tuinbonen. In april is het de beurt aan de derde kleuterklassen om radijzen, wortelen, rode biet en lente-uitjes te zaaien. De pompoenen, warmoes, zonnebloemen, tagetes, Oost-Indische kers worden in de klas voorgezaaid en in mei, als het warmer wordt, uitgeplant in de tuin. In mei wordt er ook sla, radijs, bieslook, peterselie en kervel gezaaid. Er wordt selder en zomerprei geplant.
De kleuters leren onkruid wieden, mulchen, hun plantjes beschermen tegen vogels en andere diertjes,...
In mei en juni valt er ook heel wat te oogsten. De oogst nemen we mee naar school om te delen, te koken en te proeven! In juni worden er door de tweede kleuterklassen nog boontjes gezaaid en broccoli geplant, zodat er in het najaar ook wat geoogst kan worden!

Dit is allemaal mogelijk dankzij de hulp van Reej (Velt Asse) die ons het tuinieren bijbrengt en van Patrick die het gras maait tussen onze perceeltjes. Ook de helpende handen van de (groot)ouders die meegaan zorgen ervoor dat we dit kunnen blijven doen met onze kleuters. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten